Att man har tillgång till rent dricksvatten är en förutsättning för att kunna leva ett friskt liv. Men även rent vatten kan vara farligt i för stora mängder. Det var exempelvis en svensk flicka som dog av vattenförgiftning efter att ha druckit sex liter.

256202-leaky-faucet

Vi har tidigare slagit ett slag för att verkligen uppskatta det rena vattnet som vi i Sverige har tillgång till.

”Rent vatten är en lyx för många, och så borde vi också se det.” Läs mer.

Flicka vattenförgiftades

Vatten är något livsnödvändigt och gör att vi kan leva friskare i den här delen av världen. Men även solen har sina fläckar och lika farligt som det är att inte dricka vatten alls, kan det vara att dricka för mycket. För ett par år sedan nåddes vi av nyheterna om att en flicka avlidit efter att ha druckit flera liter vatten på bara ett få antal timmar. Läkare i Uppsala sa att det var första gången de varit med om att en ung och frisk person råkat ut för en vattenförgiftning.

Spelade vattenpoker

Flickan var redan hjärndöd när hon kom till sjukhuset och då hade hon druckit sex liter vatten på bara några timmar. Hjärnan svullnade upp på grund av att hon fick i sig för mycket vätska. När hjärnan svullnar på det sättet har den ingenstans att ta vägen eftersom skallbenet är så hårt. Resultatet av detta blir oåterkalleliga hjärnskador. Varför flickan fick i sig så pass mycket vatten var för att hon ska ha deltagit i en lek som kallas vattenpoker. Leken går ut på att förloraren måste svepa ett glas vatten. De som utfört leken ska inte ha varit medvetna om att den kunde få dödligt utfall men att den kunde leda till att man spyr och känner sig skakig.