Att svettas är helt naturligt. Det är kroppens sätt att kyla ned sig själv för att undvika överhettning. Men det finns människor som upplever sina svettningar som ovanligt rika. Det är ett generade problem som gör att många undviker sociala sammanhang.

Är du en av dem som drar dig för att till exempel skaka hand när du träffar nya människor eftersom dina händer ständigt är blöta? Eller så kanske du inte vågar ha ljusa eller åtsittande plagg eftersom du är rädd för att dina svettningar ska synas? Många vet inte att extrema svettningar kan bero på Hyperhidros, vilket är det medicinska namnet för att svettas mycket.

”Oftast svettas man mest om händer, armhålor och fötter när man har den här varianten, men det kan även hända att man svettas på andra ställen på kroppen.”

Primär och sekundär Hyperhidros

Hyperhidros brukar delas in i två kategorier, nämligen primär och sekundär. Den primära varianten beror på att du har överaktiva svettkörtlar. Oftast svettas man mest om händer, armhålor och fötter när man har den här varianten, men det kan även hända att man svettas på andra ställen på kroppen. Exakt vad det här beror på har man ännu inte kommit fram till, men en teori är att man har en ökad aktivitet i den del av hjärnan som styr svettproduktionen. Den andra varianten av hyperhidros, sekundär hyperhidros, orsakas av olika kroppsliga tillstånd. Vid den här varianten brukar svettningarna finnas över hela kroppen och inte bara koncentrera sig till vissa områden. Möjliga orsaker till att du drabbas kan vara att du bär på övervikt, konsumerar för mycket alkohol, är diabetiker eller tar någon medicin som har svettningar som biverkning. Det kan också bero på klimakteriet och i vissa fall cancer.