Om du ska ut och resa i sommar är det viktigt att du kolla upp vad som behövs innan avresa. De flesta resmål kräver numera ett digitalt bevis, exempelvis ett PCR-test och reseintyg, som visar att du inte bär på coronaviruset. Du bör även kontrollera vilka restriktioner som gäller på destinationen.

Det finns många fördelar med att skaffa ett reseintyg i sommar. Utan det blir det nämligen svårt att resa utanför Sveriges gränser. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga för att skaffar dig ett reseintyg samt andra tips som är viktiga inför sommarresan.

Förbered dig i god tid innan resan

Om du vill ut och resa i sommar behöver du ett reseintyg. Hos www.carelab.se kan du enkelt boka de tester, exempelvis PCR-test och antigentest för covid-19, som behövs för att kunna resa till andra länder. Carelab utfärdar även det obligatoriska reseintyget som krävs för det digitala covidintyget om du inte är fullt vaccinerad.

– Tester för reseintyg ingår inte i den testning av misstänkt covid-19 som finansieras av staten, skriver Folhälsomyndigheten på deras hemsida. Det innebär att du bekostar testet själv.

 

Tre tips inför resan

1. Du bör vara symtomfri för att testa dig samt för att resa.
2. Kolla upp de lokala restriktionerna på destinationen innan avresa. Tänk på att det ändras från dag till dag. Se till att ditt resmål inte omfattas av UD som gäller för icke nödvändiga resor till de flesta länder utanför EU, EES, Schengen och Storbritannien.
3. Håll avstånd och värna om din egna och andras hälsa.

Res försiktigt i sommar!