Hyperhidros är ett hälsoproblem som fått sitt namn från grekiskans ord för översvettning. Precis som namnet antyder handlar det alltså om att svettas för mycket, vilket är både besvärligt och generande för många av de som drabbas.

Att svettas för mycket ger ofta den drabbade obehagskänslor och rent praktiskt kan det innebära flera klädombyten om dagen, att vakna plaskvåt om natten eller att inte våga ta folk i handen. Hyperhidros drabbar människor i olika grad och den som känner att det är ett problem kan få hjälp genom att vända sig till https://www.svettmottagningen.se/ där det finns tillgång till bra information och behandlingar.

Alla kan drabbas

Upp till 5% av landets befolkning har någon form av hiperhidros och medan det är allra vanligast att svettas överdrivet i armhålor, handflator och fötter så kan många andra kroppsdelar också drabbas, inte minst ansiktet och ryggen. Vissa människor har problem redan i barnåldern medan andra inte drabbas förrän i medelåldern och män och kvinnor löper samma risk. I Sverige finns det en hyperhidrosförening där patienter kan komma i kontakt med varandra för stöd och råd. Beroende på hur svårt och var den drabbade svettas så finns det flera behandlingsformer som kan bli livsförändrande för den som lidit länge.

”I dag kan vi hjälpa 90 procent av alla med hyperhidros” säger specialistläkaren Carl Swartling berättar att och en av de populäraste metoderna är injektioner med botulinumtoxin, allmänt känt som Botox.

Det finns även andra alternativ som medicinering, speciella krämer eller till och med operation. Patienter som fått behandling upplever snabbt att självförtroendet kommer tillbaka och därför är det viktigt att söka hjälp istället för att gå omkring och lida i tysthet.