Marknaden för kosttillskott har exploderat de senaste åren och det finns mycket att välja på. Vilka tillskott som passar just dig beror på en rad faktorer som livssituation, ålder och matvanor.

Det absolut viktigaste för hälsan är att äta en hälsosam och varierad kost, men det är ofta lättare sagt än gjort och det kan därför vara bra att komplettera med tillskott. Om man t.ex vet med sig att man är inne i en period då man slarvar så passar en multivitamin bra för att stötta upp. Under stressiga perioder så gör kroppen av med mycket B-vitaminer och magnesium så då kan det vara bra att fylla på med dem.

vegansk kostVegansk kost kräver ett tillskott av B-12 eftersom det endast finns i animaliska livsmedel och för gravida behövs folsyra. I Sverige har vi en kort sommar och det är bara då som kroppen kan bilda D-vitamin med hjälp av solens strålar. De flesta har därför stor nytta av ett tillskott. Hos https://www.vitalplus.se/ finns kosttillskott av hög kvalitet, bl.a D-vitamin och ett Omega-3-tillskott som till skillnad från de flesta andra på marknaden är MSC-märkt, vilket innebär att fisken garanterat kommer från hållbara bestånd.

Omega-3 fetter är livsviktiga för hjärnan

För att hjärnan ska fungera optimalt så behövs omega-3, och många får för lite genom kosten. Det har gjorts studier på barn som visar att de som får ett tillskott av Omega-3 gör bättre ifrån sig vad gäller läsförståelse.

– Redan efter tre månader kunde vi se att barnens läsförmåga förbättrades av tillskottet med fettsyror, jämfört med dem som fick placebo. Omega-3 har också visat sig ge en bättre spermakvalitet hos män.